Vreedzame school

cbs Willem de Zwijger is een Vreedzame School

‘Willem de Zwijger geeft kinderen een stem’: het logo van onze school uitgedragen in actief burgerschap en sociale integratie middels de Vreedzame Schoolmethode.
Samen maken we de school! Dat betekent dat we afspreken welk gedrag we van elkaar verwachten en ook hoe we een conflict oplossen. We leren dat iedereen mag zijn wie hij is, dat diversiteit een groot goed is en dat we democratisch stemmen hoe we zaken willen hebben, b.v. welk klimrek we op de speelplaats willen en ook hoe we de inrichting van de bieb optimaliseren. Maar ook gedrag dat we van iedereen, inclusief de leerkrachten, verwachten.
In alle groepen vinden groepsvergaderingen plaats over hoe we ons voelen, waar we tegen aan lopen, maar ook over zaken die we goed vinden gaan. Daar waar we verbeteringen in de school willen, praat de leerlingenraad met elkaar wat en hoe we zaken aanpakken.

 

Voorstellen bespreken we met de leraren en de directeur waarna acties worden
uitgevoerd. Zo leren kinderen dat hun stem er toe doet!
Vanuit Vreedzame School werken we met mediatoren; dat zijn kinderen van groep 7 en 8 (die hiervoor hebben gesolliciteerd) die een speciale mediatorentraining hebben gevolgd om zelfstandig, zonder hulp van volwassenen, conflicten van kinderen (in de mediatorenkamer) op te lossen.

 

101 manieren
vreedzame
Onze grondwet